Deluxe Building

Deluxe Building Kft.

Székhely: 1165 Budapest, Ezerjó u. 11.

Telephely: 1173 Budapest, Összekötő u. 1. - Mesterek Háza

info@deluxebuilding.hu

+36 (30) 278 9214

Fedés anyagok

A tartószerkezetek fedése esetén az elsődleges szempont talán az lehet, hogy szeretnénk a fényt átengedni, vagy sem. A teraszfedések esetén elsősorban átlátszó (üveg vagy polikarbonát) fedéseket alkalmazunk, kocsibeállók és wellness házak esetén pedig teli fedéseket, amelyek nem engedik át a fényt.

üvegfedés

Az üveg fedések elsődleges jellemezője, hogy a fedett terület megőrzi a nyitott érzetét, mivel teljesen átlátszó anyag, így látszik a kék ég, besüt a nap.

Ha teraszunk nem hőszigetelt elég a két rétegből összeállított ragasztott üveg fedés. A ragasztott biztonsági üvegek jellemzően kettő üvegréteg biztonsági fóliával történő összeragasztása során jön létre. Maga a fólia – lehet a biztonsági igényeknek megfelelően – különböző vastagságú, illetve matt vagy színes. Az eljárás első lépcsőjeként a megtisztított üvegfelületre felterítik a fóliát majd hengerlés vagy vákum segítségével létrehozzák az elsődleges kötést. Ezt követően magas nyomáson és hőmérsékleten jön létre a végleges kötés a fólia és az üvegfelület között.

Törés esetén a fóliának köszönhetően a ragasztott üveg zárva tartja a nyílást, idegen tárgy behatolását, beesését megakadályozza és véd a lezuhanás ellen és a fóliához tapadó üvegszilánkok nem okozhatnak sérüléseket.

Ragasztott tetőüveg esetén javasolt az egyes üveg rétegek edzése, illetve előfeszítése, mely tovább növeli a tartósságot és időállóságot. Jellemzően 5+5 mm-es üvegrétegekkel építjük tetőinket, de extrém táblaméretek esetében (2,8m x 1m felett) 6+6-os vastagság is szükséges lehet.

Az egyes használt üvegtáblák hossza jellemzően 2m és 4,8m között változik és így a fedés mélységétől függően, több szegmens illesztése is szükséges lehet. Az üvegtáblák illesztését speciális strukturális szilikonnal oldjuk meg.

Abban az esetben, ha teraszunk kialakításánál hőszigetelt fedést szeretnénk, hőszigetelt tető üveget kell használnunk, melynek felső és az alsó rétege között légrés található, amely a hőszigetelést biztosítja. A tető üvegek alsó rétege dupla kivitelű, ragasztott biztonsági üvegből készül, amely az üvegfedéseknél szükséges biztonságot nyújtja. 

Az üvegek rögzítésére vízzáró alumínium leszorító rendszert alkalmazunk, amely gumi zárású hosszanti leszorító és egy porszórt fedősín profilból áll.

Előnye
Hátránya
teljesen fényáteresztő, nyílt térérzést biztosít
zárt terasz, télikert esetében könnyen felmelegszik („üvegház hatás”), árnyékolót igényelhet a fedés
nagy teherbírás, tartós kivitel
gyorsan koszolódik, ez lehet esztétikailag előnytelen
eső esetén kevésbé kopog, közepesen jó a hangszigetelése
az egyik legdrágább kivitel

Tekintse meg  üvegfedéssel készült referenciáink egy részét

ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT

Az üregkamrás polikarbonát az üveg fedések költségkímélőbb alternatívája. Anyagát tekintve műanyagból készül és különböző vastagságokban és szín variációkban érhető el.

Az általunk használt legvékonyabb üregkamrás polikarbonát 10mm vastag és az alsó és felső rétege között légrés található. A 10mm-es kivitelt elsősorban nyitott teraszok és kocsibeállók esetében használjuk, mivel ez az anyag csekély mértékű hőszigetelést biztosít.

Teraszok esetén elsősorban víztiszta üregkamrás polikarbonátot javaslunk, amely áttetsző anyagú és a fény nagy részét átengedi, így a teraszfedés megépítését követően is kellő mennyiségű fény juthat az épületbe. Kocsibeállók esetén a füst színű (a kereskedelemben „bronz” néven hivatkozott) verziót ajánljuk, amely a fény melegítő sugarainkat nagy részét elnyeli, blokkolja és így az autók számára ideális védelmet nyújt a melegedés ellen is. Az általunk használt üregkamrás polikarbonát táblák 100%-os UV védelemmel rendelkeznek, így hosszútávon időtálló megoldást nyújtanak.

További előnyös tulajdonsága az üregkamrás polikarbonátnak, hogy könnyen méretre szabható, könnyű vele speciális tető kialakításokat megoldani és mivel hajlékony anyag, íves tető megoldásokat is lehet belőle építeni.    

Télikertek, hőszigetelt terasz megoldások esetén ideális megoldás lehet a 16 mm, vagy 24 mm vastag üregkamrás polikarbonát, amely már hőszigetelő képességgel is rendelkezik.

Az üregkamrás polikarbonát szakszerű szerelésével biztosítható a fedés tartóssága (ne párásodjon, ne porosodjon az üregkamra). A polikarbonát rögzítésére pedig az üvegével azonos vízzáró alumínium leszorító rendszert alkalmazunk.

Előnye
Hátránya
fényáteresztő és fényszűrő is lehet, igény esetén
zárt terasz, télikert esetében könnyen felmelegszik („üvegházhatás”), árnyékolót igényelhet a fedés
íves megoldások építésére is alkalmas
az üveghez képest kisebb szarufatávolsággal szerelhető
közepesen alacsony árú kivitel
eső esetén kopog, nem jó a hangszigetelése

Tekintse meg  üregkamrás polikarbonáttal készült referenciáink egy részét

TRAPÉZLEMEZ FEDÉS

A trapézlemez egy gazdaságos építőanyag, mely vaslemezből készül és több rétegű gyárilag előállított felületvédelmet kap. Trapézlemez fedéseinket T35-ös (azaz a 35mm bordamagasságú) trapézlemezekkel építjük.

A T35-ös trapézlemez választható natúr horganyzott, alucink vagy színes festett változatban is. A külső (tető) felülete változatos színekben elérhető, míg a lemezek belső fele minden esetben gyárilag tört fehér színű. Ezt a lemez típus antikondenzációs filcbevonattal is elérhető, amely kiváló védelmet biztosít a kondenzvíz becsepegés ellen.

További előnye a trapézlemez fedéseknek az, hogy pontosan méretre gyárthatóak, ezáltal nincs veszteség, és a szállítás is pontosan ütemezhető. A lemezeket vízmentes alátéttel és csavarral rögzítjük a szarufákhoz. A csavar kötések egyszerűen bonthatóak, így az építmény akár új helyre is költöztethető.

Előnye
Hátránya
gazdaságos építőanyag, az egyik legalacsonyabb árú fedés
jellemzően ipari megoldásoknál használatos, családi házas környezetben nem minden esetben illik
könnyen bontható, újrahasznosítható
eső esetén kopog, nem jó a hangszigetelése
teljes árnyékolás, ha ez az igény (pl. kocsibeállók esetén)
egyszerűen hőszigetelhető fedés megoldás (akár későbbiekben is)

Tekintse meg  trapézlemez fedéssel készült referenciáink egy részét

ZSINDELY FEDÉS

A bitumenes tetőzsindely tipikus fedés anyag, amely a lakóházak esetében megszokott építőipari megoldás. A tetőzsindely sokrétű felhasználása igazán a tetőrészletek kivitelezésénél mutatkozik meg. Könnyű vághatósága, alakíthatósága és hajlíthatósága nagyságrendekkel könnyebb munkát tesz lehetővé, mint a többi hagyományos tetőfedési módok, cserepek vagy lemezfedés alkalmazása esetén.

A zsindelyfedés változatos színekben és formákban érhető el. Jellemzően a téglány (téglalap alakú) változatot kérték ügyfeleink, de létezik hódfarkú és +d hatású változat is. A vízzárás érdekében építményeink kialakításakor a zsindely alá alátét lemezt rakunk, mely a tetőfedés hosszú élettartamához járul hozzá.

A zsindely fedés alatt 25 mm vastagságú OSB lap hordozó réteget építünk. Igény szerint az OSB alá egy külön réteget is javasolunk rétegelt falapokból, amellyel esztétikus belső felületet tudunk kialakítani.

A zsindely fedésű tetőt hőszigetelt kivitelben is elkészíthető. Ez esetben az OSB réteg alá Rockwool kőzetgyapot szigetelést teszünk és alulról rétegelt fa lapokkal zárjuk a tetőzetet. A rétegelt fa lap mennyezetbe akár süllyesztett világítás is elhelyezhető. 

Előnye
Hátránya
teljes árnyékolás, ha ez az igény (pl. kocsibeállók esetén)
munkaigényes megoldás
egyszerűen hőszigetelhető fedés megoldás (akár későbbiekben is)
közepes árú kivitel

Tekintse meg  zsindely fedéssel készült referenciáink egy részét

SZENDVICSPANEL

Tapasztalatunk szerint a szendvicspanel fedések egyre népszerűbbek a családi házas környezetben is. Ennek egyik oka, hogy a szendvicspanelek esetén egy sokoldalú, időtálló, költséghatékony termékcsaládról van szó, akár felújításnál, akár új épület építésénél.

A szendvicspanel külső és belső oldalon bevonatos acél fegyverzettel rendelkezik, mely egy hőszigetelő magot foglal magában, amely ún. PUR vagy PIR anyagot foglal magában. A szendvicspanel tető és oldalfal borításra is kiválóan alkalmas.

A tető szendvicspanelek esetén tipikusan 5-8 cm vastag, 3 vagy 5 bordás kialakítást használunk. A szendvicspanelek külső felülete többféle színben elérhető, a belső felülete azonban gyárilag tört fehér színű. Terasztetők és  garázsok kialakításánál ez a színkombináció ideális lehet mivel, jellemzően a belső tér világos árnyalatú, míg a fedés külső színe harmonizál a környezet (pl. ház) színvilágával.  

A szendvicspanelek rögzítése során az egyes elemek találkozása, vagy a panelkapcsolat az alsó és felső fegyverzetlemez egymásra takarásával van megoldva, így biztosítva van a folyamatos hőszigetelés és a hőhídmentesség. A hőszigetelő töltet csökkenti a zajterhelést is így a szendvicspanel fedések eredményesen csillapítják az erősebb zajokat, rezgéseket.

A kőzetgyapot töltetű szendvicspanel nemcsak jó szigetelőanyag, hanem kiváló a tűzállósága is, vagyis képes megfelelni a fenti előírásoknak, ezért egyaránt alkalmas az épületek oldalára, tetejére és az említett tűzszakaszok kialakítására is. Nem éghető és közel 60 percig ellenáll a tűznek.

Előnye
Hátránya
gazdaságos építőanyag, az egyik legalacsonyabb árú fedés
jellemzően ipari megoldásoknál használatos, családi házas környezetben nem minden esetben illik
könnyen bontható, újrahasznosítható
eső esetén kopog, nem jó a hangszigetelése
jól kombinálható fa és fém szerkezettel egyaránt
teljes árnyékolás, ha ez az igény (pl. kocsibeállók esetén)
hőszigetelhető fedés

Tekintse meg  szendvicspanellel készült referenciáink egy részét

ÉRTÉKET ÉPÍTÜNK

Esztétikus és funkcionális tereket építünk